Sevgi Bahçesi

2-3 Yaş Eğitimi

2-3 Yaş Eğitimi

2-3 yaş aralığında çocukta görülen fiziksel büyümeyle beraber, kasları da gelişir ve kuvvetlenir.

Bireylerin sağlıklı kişilik gelişimi, ilgi ve yeteneklerinin fark edilmesi ve geliştirilmesi, kendine yetebilen ve topluma faydalı bir birey olabilmeleri gibi konularda erken çocukluk dönemi deneyimlerinin önemli etkisi vardır.

hero-14.jpg

Açıklama

--- Sevgi Bahçesi

Eğitim, dur durak bilmeyen ve insanın ömrü boyunca yürümesi gereken uzun bir yoldur. Eğitim sürecine erken yaşlarda başlanması, eğitimin kalıcılığı ve öğrenme kolaylığı açısından oldukça faydalıdır. Bu nedenle Eğitim Bahçesi Anaokulunda, 2 yaşından itibaren çocuklar eğitim görmeye başlayabilir. 

Yaş aralıklarına göre eğitimlerin farklılaşmakta, çocuklar öğrenme durumlarına göre eğitimlerini almaktadır. 2-3 yaş arası eğitim sırasında birkaç başlığın altında eğitim verilmektedir. Bunlar Fiziksel Gelişim, Zihinsel Gelişim, Duygusal Gelişim, Sosyal Gelişim ve Dil Gelişimidir. Kısım kısım anlatmak gerekirse 2-3 yaş arası eğitimlerde fiziksel gelişim bölümünde amaç, çocuğun motor becerilerini geliştirmektir. 

Yapılan etkinlikler sonucunda çocuğun el ve zihin kombinasyonu sağlaması amaçlanır ve motor becerileri geliştirilmek istenir. Aktarma oyunu, yaprakların izinin çıkarıldığı oyunlar, basit matematik etkinlikleri, dokunma tabletleri etkinliği, dil çubuklarından yapboz yapımı gibi etkinliklerin yanında anaokulu içinde bulunan oyun alanları çocukların yeteneklerinin daha iyi anlaşılmasına ve yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olur. 

Anaokulu içerisinde yapılan bütün bu etkinliklerin yanında okulda bulunan öğretmenler, velilerin evde çocuklarından ufak tefek ev işlerinde yardımcı olmalarını istemelerini talep eder. Böylece öğrenme işlemi yalnızca okulda değil, evde de devam eder.

Zihinsel gelişimi kolaylaştıran aktiviteler de çocuğun hoşuna gidebilecek ve zihin dünyasını çok zorlamayacak oyunlar oynanır. Bu oyunlarda özellikle renkler ve şekiller başrol oyuncularıdır. Farklı renklerin ve farklı şekillerin öğretildiği bu oyunlar, renklerin ve şekillerin eşleştirilmesi ve çocuğu olabildiğince fazla bileşenle muhatap etmek çocuğa zihin jimnastiği yaptırır. Kelime kartları ve yapbozlar da eşleştirme oyunları oynanırken oldukça işe yaramaktadır.

Çocuğu hayata hazırlamanın en önemli noktalarından birisi de onu sosyal alanda geliştirmektir. Çocuğun sosyalliğini geliştirmek için yapılacak en önemli şey, çocuğun kendisini ifade etmesini sağlamaktır.

 Öğretmenler, çocukların kendilerini anlatmaya çalışmasını sabırla dinler ve onların yerine onların anlatmaya çalıştığı şeyleri ifade etmez. Bu konu basit gibi gözükse de çocukların ileride sosyal alanda kendilerini ifade etmelerini de kolaylaştırır. Yine aynı şekilde, çocukların bazı oyunlarını bir gurup şeklinde yahut ikili-üçlü eşleştirmeler şeklinde oynatarak onların sosyal becerilerini geliştirmek amaçlanır.

Duygusal olarak onların değerli hissetmesini ve duygularının değerli olduğunu onlara belli etmenin yollarını ararız. Çocuklara genel olarak ‘’hep beraber şunu yapacağız’’ ifadelerinden çok onlara iki yahut üç seçenek sunularak seçimleri onların yapması istenir. 

Çocukların bulunacağı ortamların onlara uygun şekilde tasarlanması da, çocukların rahat hareket etmesini sağlayarak duygusal olarak gelişmesini sağlar. Çünkü rahat hareket edemeyen ve çocuğun yaşına, boyutuna göre uygun olmayan alanlar çocuğun bazı durumlarda başarısız olmasını ve özgüvenini yitirmesini sağlayabilir.

Genel olarak özetlemek gerekirse, 2-3 yaş arası çocuklara verilen eğitimler planlı ve programlı bir müfredat çerçevesinde ilerler. İlk amaç, onları eğlendirirken öğretmektir. bu öğrenim süreci, özellikle çocukların akranları ile birlikte olduğu zaman çok daha verimli olmaktadır.